Wonden

Als een paard een (flinke) wond heeft is vaak de eerste reactie: Help, paniek! Probeer zelf rustig te blijven en spoel de wond schoon met schoon water. Schoon water mag altijd, ook als een wond evt. gehecht moet worden. Als het ergste bloed is afgespoeld ziet de wond er vaak al veel minder dramatisch uit. Gebruik geen wondspray of -zalf in de wond, het is dan nl niet meer mogelijk om de wond te hechten.

Schaafwonden
Ook kleine, oppervlakkige wonden kunnen het beste met schoon water worden schoon gemaakt. Vervolgens kunnen ze een aantal dagen behandeld worden met bijvoorbeeld een honingzalf, deze werkt antibacterieel en zorgt voor een goede wondgenezing. Voor een goede wondzalf, en advies wanneer u deze wel of niet kunt gebruiken kunt u terecht bij uw paardendierenarts.  Hanne mei 2010.JPG

Hechten
Een wond waarbij de huid helemaal door is geneest het mooiste wanneer deze gehecht wordt. Laat een wond daarom zo snel mogelijk door uw paardendierenarts beoordelen en behandelen. Soms is een wond echter zo groot, of is er zoveel huid 'verdwenen' dat hechten niet mogelijk is. De wond moet dan onder verband genezen. Met name voor wonden aan paardenbenen geldt dat deze het mooiste genezen onder verband. Een paardenbeen staat nl nooit stil, dat betekent dat ook het wondgebied geen rust krijgt, met als gevolg vaak overmatige littekenvorming. Dit resulteert in een slecht genezen wond en veel 'wild vlees'. Net als bij mensen wordt ook bij paarden tegenwoordig gebruik gemaakt van moderne wondverbanden. Voor elke fase van de wondgenezing wordt een andere type verband gebruikt waardoor de wond zo mooi en functioneel mogelijk geneest.