Warning: Use of undefined constant COP_JOOMLA - assumed 'COP_JOOMLA' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/vhosting/b/vhost0022373/domains/florencegorter.nl/htdocs/www/modules/mod_ext_superfish_menu/mod_ext_superfish_menu.php on line 86

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Merriebegeleiding

Bij de merrie is de vruchtbaarheid sterk afhankelijk van het seizoen. De beste tijd om een merrie te laten dekken is vanaf eind april tot en met juli. De cyclus van het paard duurt ongeveer 21 dagen. Het optimale dekmoment kan bepaald worden met behulp van een schouwhengst of door middel van echografisch onderzoek. Met behulp van een scanapparaat kan gemeten worden hoe groot de follikel is. Zo kan het beste moment van inseminatie bepaald worden. Binnen twee dagen na inseminatie wordt de merrie opnieuw gescand om te controleren of ze geovuleerd heeft. Als dit niet het geval is  moet ze nogmaals geïnsemineerd worden. 

Wanneer uw merrie geïnsemineerd is kan vanaf dag 16 na ovulatie gecontroleerd worden of ze ook daadwerkelijk drachtig is. Het is verstandig om dit voor dag 30 na ovulatie opnieuw te laten doen. Ook kan dan gecontroleerd worden of de merrie niet drachtig is van een tweeling. Tweelingdracht bij de merrie is ongewenst omdat tweelingdrachten bijna altijd verloren gaan. Meer dan de helft sterft vroeg in de dracht af en anders worden ze in het laatste derde deel van de dracht geaborteerd. Wanneer er sprake is van een tweelingdracht kan een van de vruchtjes ‘gecrusht’ worden.

Niet alle merries worden even makkelijk drachtig. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Bijvoorbeeld een baarmoederontsteking of een slecht sluitende vulva kunnen het drachtig worden voorkomen.

Verworpen veulens

In 2008 heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer 89 verworpen veulens onderzocht. Zij waren allen in de tweede helft van de dracht geaborteerd. De volgende oorzaken werden gevonden:

- Infectie met rhinopneumonie-virus: 29
- Ernstige draaiing in de navelstreng met als gevolg onvoldoende bloedcirculatie: 3
- Bacteriële infectie: 2

Om een abortus veroorzaakt door het rhinopneumonie-virus zoveel mogelijk tegen te gaan is vaccinatie van de merrie op 5, 7 en 9 maanden van de dracht de beste optie.

Merriepakket

Ook voor het dekseizoen 2016 is het weer mogelijk een 'merriepakket' af te sluiten voor de gynaecologische begeleiding van uw fokmerrie.  Voor meer informatie kunt u contact opnemen via tel.nr. 06-410 480 73 of stuur even een mailtje naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..